Fen - Edebiyat Fakültesi
2023-01-05

OKU-YORUM YAZI-YORUM PROJESİ (Toprak Ana Ve Mor Mürekkep Söyleşimiz Gerçekleşti.)



 

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün Sosyal Bilimler Liseleri arasında düzenlediği OKU-YORUM YAZI-YORUM projesi kapsamında yaptığımız kitap söyleşilerinin ikincisini Namık Kemal Üniversitesinde gerçekleştirdik.

Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü Dr.Öğretim Üyesi Çiğdem Özay Özcan'la bu defa Cengiz Aytmatov'un ölümsüz eseri Toprak Ana'yı ve Nazan Bekiroğlu'nun şiirsel denemelerinin yer aldığı Mor Mürekkep adlı eserini konuştuk.

 

Önce  eleştirel okuma yazma üzerine bilgiler  veren Çiğdem Özay Özcan sonra Toprak Ana üzerine öğrencilerle sohbet  etti. Cengiz Aytmatov'un "Baba, Törekul Aytmatov, bilmiyorum nerede gömülüsün, sana sunuyorum bunu. Ana ,Nagima Aytmatov, sen büyüttün yetiştirdin dördümüzü, sana sunuyorum bunu." diyerek kendi hayat hikayesinden  yola çıkarak yazması,aslında bir ağıt olması,"İnsanlar toprağa ve doğaya sahip çıktıktan sonra toprak onu her zaman besleyecektir" mesajı üzerinden yapılan sohbet oldukça duygusal bir atmosferde gerçekleşti.

Kimi zaman bir renk,kimi zaman bir kitap veya bir şahıs kimi zaman da edebi bir sanattan hareketle farklı zaman ve duygusal iklimlerde kaleme alınan denemelerden oluşan Mor Mürekkep adlı eser de Nazan Bekiroğlu'nun edebi dili ve üslubu, bakış açısı,mor renk imgesi üzerinden değerlendirildi.

Öğretmenimizi ve öğrencilerimizi

üniversitelerinde ağırlayan, değerli katkılarıyla söyleşimizi anlamlı kılan Dr.Öğretim Üyesi Çiğdem Özay Özcan'a , proje danışmanı öğretmenimiz Keziban Kaya'ya ve proje  ekibindeki öğrencilerimize teşekkür ederiz.