2019-09-27

Hands on phylogenetics: theory and practice isimli eğitim düzenlendi

Üniversitemiz, Fen-Edebiyat Fakültesinde 23-25 Eylül 2019 tarihinde “Hands on phylogenetics: theory and practice” isimli eğitim düzenlenmiştir. Eğitim dersleri, Almanya’nın Bonn Üniversitesi, NEES Bitki Biyoçeşitliliği Enstitüsünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Dietmar Quandt tarafından teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir.

Eğitimde, yeni nesil DNA sekanslama hakkında bilgi vererek, günümüzdeki durumuna, kullanılan cihazlara ve maliyetlerine değinilmiştir. Elde edilen sekans verilerinin analizinde kullanılan yöntemler matematiksel temelleriyle birlikte katılımcıları anlatılmıştır. Analiz esnasında kullanılan yazılım programları, katılımcılara tanıtılmış ve örnek sekans verileri ile programlarda uygulama yaptırılmıştır.

Çeşitli üniversite ve kurumlardan araştırmacıların katılımıyla sonlanan etkinlikte, araştırmacılar filogenetik analizler ile ilgili teorik alt yapısını Prof. Dr. Dietmar Quandt ve ekibi tarafından dizayn edilen sekans programlarla birlikte güçlendirmiştir.