Almanca Temel Beceriler III
Fen - Edebiyat Fakültesiİngiliz Dili ve Edebiyatı
- Kodu
- ADEB250
- Yarıyılı
- 2026-2027 Güz Yarıyılı
- Teorik
- 4
- Uyg.-Lab
- 0-0
- Kredi
- 4
- AKTS
- 5
- Dersin türü
- Seçmeli
- Düzeyi
- Lisans
- Dili
- Almanca
- Kategorisi
- Aktarılabilir beceri dersleri
- Ön koşul (tavsiye)
- Yok
- Dersi veren
- Dr. Öğr. Üyesi BİNNUR ARABACI CANDAN
Dersin amacı
Bu dersin amacı, öğrencilerin Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR) tarafından tanımlandığı şekliyle A2.1 düzeyinde dil becerileri geliştirmelerine yardımcı olmaktır
Öğrenme çıktıları
- ÖÇ-1Öğrenciler; kısa, net ve yavaş konuşulan iletilerin yanı sıra tanıdık konulardaki günlük konuşmaların da ana noktalarını anlarlar.
- ÖÇ-2Öğrenciler; ilanlar, e-postalar, broşürler ve menüler gibi basit, günlük metinlerde yer alan belirli ve öngörülebilir bilgileri bulabilirler.
- ÖÇ-3Öğrenciler, tanıdık konularda doğrudan bilgi alışverişinde bulunarak basit ve rutin iletişim durumlarının üstesinden gelebilirler.
- ÖÇ-4Öğrenciler; kısa, basit notlar ve kişisel iletiler yazabilirler.
Dersin içeriği
Bu ders, A2.1 seviyesindeki dört temel dil becerisini (dinleme, okuma, konuşma ve yazma) sistemli bir şekilde geliştirmeyi hedefler. Kurs içeriğinde günlük durumları idare etme, kişisel ilgi alanlarından bahsetme ile temel kelime ve dil bilgisi bilgisini artırma konularına ağırlık verilmektedir.
Haftalık konular
| Hafta | Konu | Ön hazırlık / yöntem |
|---|---|---|
| 1 | Berufe und Familie, Possessivartikel, Perfekt und Präteritum | Lehrvortrag, Diskussion, handlungsorientierter Unterricht, Partnerinterview / Unterrichtsnotizen |
| 2 | Wohnen, Wechselpräpositionen mit Dativ, Verben mit Wechselpräpositionen | Lehrvortrag, Diskussion, handlungsorientierter Unterricht, Partnerinterview / Unterrichtsnotizen |
| 3 | Tourismus, Wortbildung Nomen | Lehrvortrag, interaktives Brainstorming, kooperatives Lernen (Erstellung einer Reisbroschüre), Unterrichtsnotizen |
| 4 | Einkaufen, Adjektivdeklination nach indefinitem Artikel | Lehrvortrag, Simulationsmethode, Rollenspiel (Auf dem Markt / Im Modegeschäft) / Übungsblätter |
| 5 | Stadtbesichtigung, Adjektivdeklination nach definitem Artikel | Lehrvortrag, Szenarisches Lernen, Partnerarbeit / Unterrichtsnotizen |
| 6 | Kultur, temporale Präpositionen | Lehrvortrag, Diskussion, Gruppenarbeit, Textarbeit |
| 7 | Gemischte Übungen | Stationenlernen, interaktive Quizspiele, Fehleranalyse im Plenum, Einzelarbeit |
| 8 | Zwischenprüfung | Schriftliche Prüfung |
| 9 | Sport und Fitness, Konjunktive II (Wünsche/Ratschläge) | Lehrvortrag, Beratungsgespräch / Rollenspiel, Partnerarbeit |
| 10 | Gesundheit und Krankheit, Konjunktionen weil, deshalb | Lehrvortrag, Problembasiertes Lernen (Beim Arzt: Ursache und Wirkung), Dialogisches Sprechen |
| 11 | Arbeitsleben, Adjektivdeklination nach Nullartikel | Lehrvortrag, Textanalyse (Stellenanzeigen), handlungsorientierter Unterricht (Verfassen eines kurzen Lebenslaufs) |
| 12 | Im Restaurant, Konjunktion dass | Lehrvortrag, Rollenspiel (Restaurant-Simulation: Reklamation und Bestellung), Gruppenarbeit |
| 13 | Firmenporträt, reflexive Verben | Lehrvortrag, Projektarbeit |
| 14 | Ernährung, Konjunktion wenn | Lehrvortrag, Diskussion |
| 15 | Gemischte Übungen | Portfolio-Arbeit, Wiederholung durch Peer-Feedback, spielerisches Lernen, gezielte Prüfungsvorbereitung |
| 16 | Finalprüfung | Schriftliche Prüfung |
Kaynaklar ve materyaller
- Ders notu
- Habersack, C., Pude, A., Specht, F. (2013). Menschen Deutsch als Fremdsprache (A2.1) Kursbuch. Hueber. Habersack, C., Pude, A., Specht, F. (2013). Menschen Deutsch als Fremdsprache (A2.1) Arbeitsbuch. Hueber.
- Diğer kaynaklar
- Billina, A., Marlen Brill, L., Techmer M. (2019). Deutsch üben Wortschatz & Grammatik A2. Hueber.
- Dokümanlar
- Die von der Lehrkraft erstellten Unterrichtsmaterialien werden über Google Groups zur Verfügung gestellt.
- Ödevler
- Die Übermittlung der Materialien erfolgt über Google Groups.
- Sınavlar
- Die Leistungsbewertung setzt sich aus einer Zwischenprüfung und einer Abschlussprüfung am Ende des Semesters zusammen.
Değerlendirme
- Arasınav 1 %30
- Sözlü Sınav 1 %10
- Ödev 1 %10
- Dönem Sonu Sınavı %60
Program çıktıları ile ilişkisi
- PÇ-1Alanında kendine güvenen ve yetkin bilim adamı yetiştirmek: Bir konuşmaya katılabilmek için gerekli beceri ve donanımlara sahiptirler. Başkalarının ortaya koyduğu farklı bakış açılarını dikkatli ve saygılı bir biçimde dinlerler, kendi değerlendirme ve sorularını başkalarının görüşlerine ilintileyerek açık bir biçimde yaparlar. Gerektiğinde kendilerinden istenen sunum ve gösterileri hazırlar, düzenler ve gerçekleştirirler. Kendilerinden bilimsel bir çalışma ya da araştırma istendiğinde yazılı ve sözlü sunum ya da varsayımlarını ortaya koyarlar. Yazınsal söylem ve metinleri analiz etmeyi, açıklamayı ve değerlendirmeyi bilirler.
- PÇ-2Edebiyatlarıyla ilgili kariyerlerine hazırdırlar. Dilin kullanım ve işleyiş özeliklerini, sözcük ve anlam yapılarını tanırlar. Yazınsal alanda yorum ve değerlendirmelerde bulunurlar. Yazın, felsefe, siyaset ve toplumu ilgilendiren konulara eleştirel yaklaşmayı bilirler. Eleştirel düşünmeye ve yorum yapmaya önem verirler. Empati yeteneği gelişmiş ve evrensel değerleri özümsemiş kişiler olarak, konulara farklı açılardan bakabilirler.
- PÇ-3Eğitimin tüm alanlarında görev alacaklar için sözlü ve yazılı öğretim formasyonu kazandırmak: Bölümden mezun olan öğrenciler, eğitim ve öğretim alanında kendilerinden istenen dilbilgisi, konuşma, yazma, dinleme, aktarma ve iletişim kurma becerilerinde gerekli bilgi ve donanıma sahip olurlar. Öğrendikleri yabancı dil ya da dilleri başkalarına öğretirken, amaçlarını, seçimlerini, uygun öğretim stratejilerini ve yöntemlerini aldıkları eğitim çerçevesinde bilirler, örneklendirme yaparlar ve konularına hâkimdirler.
- PÇ-4Farklı kültürleri ve yapıtlarını okuyan ve izleyen etkin okurlar yaratmak: Öğrenciler, öğrenim ve edinimleri sayesinde yorumlarını oluştururlar, düşünce ve duygularını ayrıntılarıyla yazar ve etkili konuşurlar. Yazın, dil ve imgeleme önem vererek, dil ve yazın tutkunu olurlar. Yazının, duyguların dile getirilmesinde, imgelemin eğitilmesi ve gelişmesinde ne kadar önemli olduğunun ayrımındadırlar. Estetik ve etik değerin yargılanmasında kapasitelerini geliştirirler. Temel bir hak olarak dilin insancıl amaçlara yönelik etkin kullanımına, okur ve geleceğin yazarı olarak, kültür yaşamına hazırlanmaya önem verirler. Yazını, çok kültürlülük ve farklı kültürlerin dile getirilmesi olarak algılarlar.
- PÇ-5İş pazarındaki rekabet gücünü artıracak özel alan diline ait dilsel becerileri kazandırmak ve gittikçe yaygınlaşan çok dilliliği desteklemek: İçinde bulunulan koşullar, ülkenin çıkarları, kültürel ve ekonomik yapısı ve dünyanın siyasi ve ekonomik seyrine uygun olarak, öğrenciler öğrenim gördükleri yabancı dilin dışında en az ikinci bir yabancı dili yetkin olacak seviyede öğrenirler. Farklı alanlardaki iş pazarına uygun donanımla mezun olurlar. Yabancı dil ya da dilleri turizm, pazarlama, bankacılık ve finans, uluslar arası ilişkiler ve iletişim gibi alanlarda kullanırlar ve gerekli terminolojiye sahiptirler.
- PÇ-6Öğrencinin özellikle öğrenim gördüğü alanda bilgilendirmeye, açıklamaya ve eleştiriye yönelik yazılı ve sözlü metinleri kaleme almak, hazırlamak ve sunmak: Farklı metin tipleriyle ilgili kurallara, asıl amaca, imla, gramer, sözdizim ve noktalama kurallarına, sözlü bir sunumun gerekliliklerine, uygun ve zengin bir sözcük dağarcığı ilkelerine uyarak, okuyucu ya da dinleyiciyi hoşnut bırakacak söylem ve metinleri oluşturur.
- PÇ-7Üst düzeyde dil ve edebiyat öğretimini gerçekleştirmek: Amaç ne olursa olsun, dil öğrenimi yapan kişi öğrendiği dil ya da dillerin dilbilgisi kurallarını, sözdizim yapılarını bilir ve bunları başkasıyla iletişim kurarken hızlı ve ustalıkla kullanır. Akıcı ve net bir biçimde aksansız konuşur. Yazınsal bilgi ve becerileri edinmiştir, bunları kendi düşünce ve amaçları doğrultusunda kendine özgü bir biçimde anlatmasını ve bunlar hakkında fikir alışverişini bilir.
- PÇ-8Yabancı dil ve yazın becerilerinin gerekli olduğu kamu ya da özel sektöre ait yüksek derecede sorumluluk isteyen görevler için uygun beceri ve donanımları vermek: Öğrenciler, dilin ustalıkla kullanımını, araştırma ve iletişim becerilerini, iyi bir genel kültürü, geniş ve açık bir düşünce yapısını ve eleştirel bir yargıyı gerektiren tüm iş alanlarına hazırdırlar. Tercümanlık ve çeviri yapmasını bilirler.
| ÖÇ-1 | ÖÇ-2 | ÖÇ-3 | ÖÇ-4 | |
|---|---|---|---|---|
| PÇ-1 | ||||
| PÇ-2 | ||||
| PÇ-3 | ||||
| PÇ-4 | ||||
| PÇ-5 | ||||
| PÇ-6 | ||||
| PÇ-7 | ||||
| PÇ-8 |
AKTS iş yükü
| Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
| Yarıyıl Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Ders süresi(sınav haftası dahildir: toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
| Sınıf dışı ders çalışma süresi(ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
| Ödevler | 4 | 8 | 32 |
| Sözlü Sınav | 1 | 8 | 8 |
| Toplam iş yükü | 138 | ||
| Toplam iş yükü / 30 | 5 | ||
| Dersin AKTS kredisi | 5 | ||