İçeriğe geç

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I

Fen - Edebiyat FakültesiAlman Dili ve Edebiyatı

Kodu
ATİ101
Yarıyılı
2026-2027 Güz Yarıyılı
Teorik
2
Uyg.-Lab
0-0
Kredi
2
AKTS
2
Dersin türü
YÖK
Düzeyi
Lisans
Dili
Türkçe
Kategorisi
Beşeri, iletişim ve yönetim beceri dersleri
Ön koşul (tavsiye)
Yoktur
Dersi veren
Öğr. Gör. HATİCE BAYRAKTAR TEZEL

Dersin amacı

Atatürk Devrim ve İlkeleri geleneksel bir toplumdan modern bir topluma dönüşme çabasını veren Türkiye’nin vazgeçilmez temelidir. Bu nedenle bu değerler göz önünde bulundurularak Türkiye’nin Modernleşme tarihi değerlendirilecek, bu sürecin getirdiği sonuçlar ile meseleler değerlendirilecektir. Bu şekilde de amaç öğrencilerin Atatürk ilkeleri ve devrimlerini özümseyerek yorumlamalarını bu şekilde de geçmişten günümüze kadar önem aratarak devam eden bu süreci daha iyi anlamaları ve özümsemeleri amaçlanmaktadır.

Öğrenme çıktıları

  1. ÖÇ-1Son dönem Osmanlı modernleşme ve reform hareketlerinin Osmanlı düşünce yapısı ve sonrasında Atatürk devrimleri ve Cumhuriyet Türkiyesi üzerindeki etkisini anlayabilmek,
  2. ÖÇ-2I.Dünya Savaşı ve değişen siyasal statünün iç politika ve dış politikada yansımalarını çözebilmek,
  3. ÖÇ-3Mondros Mütarekesi sonrasında fiilen çöken bir imparatorluk halkının Mustafa Kemal öncülüğünde giriştiği özgürlük savaşının iç ve dış etkilerini anlayabilmek, buradaki sebep sonuç bağını çözebilmek,
  4. ÖÇ-4Yeni kurulan Ankara Hükümetinin ilk Siyasal ilişkilerini ve bağımsızlık yolunda gidilen bir yolun amacını anlayabilmek,
  5. ÖÇ-5Siyasal ve ekonomik liberalizmin Osmanlı toplumu ve devleti üzerindeki etkisini analiz edebilmek
  6. ÖÇ-6Avrupada Aydınlanma süreci ve bunun diğer toplumsal dengeler üzerindeki etkisini anlayabilmek
  7. ÖÇ-7Sosyo ekonomik gelişme ve değişikliklerin siyasal süreçler üzerindeki etkisini çözebilmek,
  8. ÖÇ-8Yokluk içindeki Türk toplumunun bu başarılar ile yeniden dünyada layık olduğu yerini alması mücadelesini çözebilmek ve anlayabilmek,
  9. ÖÇ-9askeri başarılar ve diplomatik başarıların yansıması

Dersin içeriği

Avrupa da reform, rönesans, aydınlanma ve sanayileşme süreci bunun Osmanlı devleti ve toplumu üzerindeki etkisi, Osmanlı devletinde değişen düşünce akımları ve merkezi idareye alternatif düşünce ve akımlar,Osmanlı devletinin çöküşünün iç ve dış nedenleri,I.Dünya savaşına yol açan ekonomik ve siyasal gelişmeler, I.Dünya Savaşı v Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki etkisi, savaş sonrasında oluşan Yeni Dünya düzeni,I.Dünya savaşı sonrasında Osmanlı devleti içindeki gelişmeler ve işgaller dönemi buna bağlı olarak oluşan İstiklal savaşı süreci,Ankara’da da alternatif bir hükümet kurulması, meclisin açılması ve başarı ile biten bir istiklal savaşı sonrasında diplomasinin devreye girmesi , Lozan Konferansı ve onun I.Dünya savaşı ve sonrasında Sevr Antlaşması ile sıkışan Türk toplumunu Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği özgürlük mücadelesini ekonomik ve siyasal anlamda tamamlaması,ekonomik siyasal ve toplumsal anlamda tam bağımsız bir Türkiye’ye giden yol, her derste ilgili bölümler Nutuk’dan okumalar yapılıp desteklenerek, analiz edilmeye çalışılacaktır.

Haftalık konular

HaftaKonuÖn hazırlık / yöntem
1Batıda Aydınlanma ve Sanayileşme süreci onun sosyal ve ekonomik yansımaları,Osmanlı Toplumunda çöküşe sebep olan iç ve dış dinamikler.
2Osmanlı Devletinde modernleşme hareketleri ve son dönemde Osmanlı siyasi düşüncesini etkileyen düşünce akımları
3I.Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı İmparatorluğu ve dünyadaki gelişmeler savaşa giden yol ve savaş öncesi bloklaşma hareketleri
4I.Dünya Savaşı, Savaş ve Osmanlı İmparatorluğunun savaşa girmesi, Mondros Mütarekesi
5Mondros Mütarekesi sonrasında kurulan zararlı ve yararlı cemiyetler,Parıs Konferansı
6Amasya Genelgesi,Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi
7Amasya Görüşmesi, Son Osmanlı Mebusan Meclisinin toplanması ve Misak-i Milli Belgesi,
8TBMMnin açılması,Sevr Antlaşması, Londra Konferansı,
9Dönem içi sınavı (Vize)
10Moskova, Gümrü, Kars ve Ankara Antlaşmaları,SSCB ve Fransa ile gelişen diplomatik ilişkiler
11İnönüSavaşları,Tekalif-i milliye Kararları, Sakarya savaşı
12Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve Mudanya Mütarekesi,
13Öğrencilerin kendilerine verilen ödevleri sunmaları,
14Lozan Konferansı ve milli mücadelede kazanılan askeri başarıların ardından müzakere yolu ile tam bağımsızlığın sağlanması.
15Final Sınavı 1. Hafta
16Final Sınavı 2. Hafta

Kaynaklar ve materyaller

Ders notu
1-KİLİ,Prof.Dr.Suna, Türk devrim Tarihi
Diğer kaynaklar
1-VELİDEOĞLU,Hıfzı Veldet, NUTUK2-ATEŞ, Prof.Dr.Toktamış,Türk Devrim Tarihi,3-ARMAOĞLU, Fahir 20.Yüzyıl Siyasi Tarihi,4-LEWİS, Bernad, Modern Türkiye’nin Doğuşu,5-TUNAYA, Prof.Dr. Tarık Zafer, Türkiye’nin Siyasi Hayatında Modernleşme Hareketleri,
Dokümanlar
Kurtuluş Şavaşı konulu edebi metinler ve romanlardan okumalar(Samim Kocagöz Kalpaklılar\\\\\\\\\\", Atilla İlhan \\\\\\\\\\" Sırtlan Payı\\\\\\\\\\", Mithat Cemal Kuntay’in Üç İstanbul\\\\\\\\\\" Halide Edip Adıvar \\\\\\\\\\"Ateşten Gömlek\\\\\\\\\\"... \\\\\\\\\\"
Ödevler
Kurtuluş Savaşı Yılları Dış Politikası,Mitingler ve bunların milli mücadeleye etkisi,,Jön Türkler Harweketinin Cumhuriyet Aydınlanmasına etkisi.

Değerlendirme

  • Arasınav 1 %30
  • Dönem Sonu Sınavı %70

Program çıktıları ile ilişkisi

  1. PÇ-1Alanında kendine güvenen ve yetkin bilim adamı yetiştirmek: Bir konuşmaya katılabilmek için gerekli beceri ve donanımlara sahiptirler. Başkalarının ortaya koyduğu farklı bakış açılarını dikkatli ve saygılı bir biçimde dinlerler, kendi değerlendirme ve sorularını başkalarının görüşlerine ilintileyerek açık bir biçimde yaparlar. Gerektiğinde kendilerinden istenen sunum ve gösterileri hazırlar, düzenler ve gerçekleştirirler. Kendilerinden bilimsel bir çalışma ya da araştırma istendiğinde yazılı ve sözlü sunum ya da varsayımlarını ortaya koyarlar. Yazınsal söylem ve metinleri analiz etmeyi, açıklamayı ve değerlendirmeyi bilirler.
  2. PÇ-2Dilbilim ve yazın alanlarında araştırmacı formasyonu kazandırmak: Mezunlar, Batı Dilleri ve Edebiyatlarıyla ilgili kariyerlerine hazırdırlar. Dilin kullanım ve işleyiş özeliklerini, sözcük ve anlam yapılarını tanırlar. Yazınsal alanda yorum ve değerlendirmelerde bulunurlar. Yazın, felsefe, siyaset ve toplumu ilgilendiren konulara eleştirel yaklaşmayı bilirler. Eleştirel düşünmeye ve yorum yapmaya önem verirler. Empati yeteneği gelişmiş ve evrensel değerleri özümsemiş kişiler olarak, konulara farklı açılardan bakabilirler.
  3. PÇ-3Eğitimin tüm alanlarında görev alacaklar için sözlü ve yazılı öğretim formasyonu kazandırmak: Bölümden mezun olan öğrenciler, eğitim ve öğretim alanında kendilerinden istenen dilbilgisi, konuşma, yazma, dinleme, aktarma ve iletişim kurma becerilerinde gerekli bilgi ve donanıma sahip olurlar. Öğrendikleri yabancı dil ya da dilleri başkalarına öğretirken, amaçlarını, seçimlerini, uygun öğretim stratejilerini ve yöntemlerini aldıkları eğitim çerçevesinde bilirler, örneklendirme yaparlar ve konularına hâkimdirler.
  4. PÇ-4Farklı kültürleri ve yapıtlarını okuyan ve izleyen etkin okurlar yaratmak: Öğrenciler, öğrenim ve edinimleri sayesinde yorumlarını oluştururlar, düşünce ve duygularını ayrıntılarıyla yazar ve etkili konuşurlar. Yazın, dil ve imgeleme önem vererek, dil ve yazın tutkunu olurlar. Yazının, duyguların dile getirilmesinde, imgelemin eğitilmesi ve gelişmesinde ne kadar önemli olduğunun ayrımındadırlar. Estetik ve etik değerin yargılanmasında kapasitelerini geliştirirler. Temel bir hak olarak dilin insancıl amaçlara yönelik etkin kullanımına, okur ve geleceğin yazarı olarak, kültür yaşamına hazırlanmaya önem verirler. Yazını, çok kültürlülük ve farklı kültürlerin dile getirilmesi olarak algılarlar.
  5. PÇ-5İş pazarındaki rekabet gücünü artıracak özel alan diline ait dilsel becerileri kazandırmak ve gittikçe yaygınlaşan çok dilliliği desteklemek: İçinde bulunulan koşullar, ülkenin çıkarları, kültürel ve ekonomik yapısı ve dünyanın siyasi ve ekonomik seyrine uygun olarak, öğrenciler öğrenim gördükleri yabancı dilin dışında en az ikinci bir yabancı dili yetkin olacak seviyede öğrenirler. Farklı alanlardaki iş pazarına uygun donanımla mezun olurlar. Yabancı dil ya da dilleri turizm, pazarlama, bankacılık ve finans, uluslar arası ilişkiler ve iletişim gibi alanlarda kullanırlar ve gerekli terminolojiye sahiptirler.
  6. PÇ-6Öğrencinin özellikle öğrenim gördüğü alanda bilgilendirmeye, açıklamaya ve eleştiriye yönelik yazılı ve sözlü metinleri kaleme almak, hazırlamak ve sunmak: Farklı metin tipleriyle ilgili kurallara, asıl amaca, imla, gramer, sözdizim ve noktalama kurallarına, sözlü bir sunumun gerekliliklerine, uygun ve zengin bir sözcük dağarcığı ilkelerine uyarak, okuyucu ya da dinleyiciyi hoşnut bırakacak söylem ve metinleri oluşturur.
  7. PÇ-7Üst düzeyde dil ve edebiyat öğretimini gerçekleştirmek: Amaç ne olursa olsun, dil öğrenimi yapan kişi öğrendiği dil ya da dillerin dilbilgisi kurallarını, sözdizim yapılarını bilir ve bunları başkasıyla iletişim kurarken hızlı ve ustalıkla kullanır. Akıcı ve net bir biçimde aksansız konuşur. Yazınsal bilgi ve becerileri edinmiştir, bunları kendi düşünce ve amaçları doğrultusunda kendine özgü bir biçimde anlatmasını ve bunlar hakkında fikir alışverişini bilir.
  8. PÇ-8Yabancı dil ve yazın becerilerinin gerekli olduğu kamu ya da özel sektöre ait yüksek derecede sorumluluk isteyen görevler için uygun beceri ve donanımları vermek: Öğrenciler, dilin ustalıkla kullanımını, araştırma ve iletişim becerilerini, iyi bir genel kültürü, geniş ve açık bir düşünce yapısını ve eleştirel bir yargıyı gerektiren tüm iş alanlarına hazırdırlar. Tercümanlık ve çeviri yapmasını bilirler.
ÖÇ-1ÖÇ-2ÖÇ-3ÖÇ-4ÖÇ-5ÖÇ-6ÖÇ-7ÖÇ-8ÖÇ-9
PÇ-1333333333
PÇ-2444444444
PÇ-3333333333
PÇ-4555555555
PÇ-5444444444
PÇ-6333333333
PÇ-7444444444
PÇ-8444444444

AKTS iş yükü

EtkinlikSayıSüreToplam
Sunum / Seminer Hazırlama111
Ödevler16116
Ders süresi(sınav haftası dahildir: toplam ders saati)16232
Sınıf dışı ders çalışma süresi(ön çalışma, pekiştirme)16116
Ara Sınav 1122
Yarıyıl Sınavı133
Toplam iş yükü70
Toplam iş yükü / 302
Dersin AKTS kredisi2
Ders formu Yeni sekmede aç