İçeriğe geç

Metin Dilbilim

Fen - Edebiyat FakültesiAlman Dili ve Edebiyatı (İÖ)

Kodu
ADEB439
Yarıyılı
2026-2027 Güz Yarıyılı
Teorik
2
Uyg.-Lab
0-0
Kredi
2
AKTS
4
Dersin türü
Zorunlu
Düzeyi
Lisans
Dili
Türkçe
Kategorisi
Temel mesleki dersler
Ön koşul (tavsiye)
Sözdizim I/II
Dersi veren
Dr. Öğr. Üyesi BİNNUR ARABACI CANDAN

Dersin amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere metin yapısını, metin işlevlerini, metin türlerini ve ayrıca dilbilimsel metin çözümlemesini öğretmektir.

Öğrenme çıktıları

  1. ÖÇ-1Dilbilimsel metin çözümlemesini yapabilmek
  2. ÖÇ-2Metin yapısını tanımak
  3. ÖÇ-3Metin işlevlerini anlamak
  4. ÖÇ-4Metin türlerini kavramak
  5. ÖÇ-5Dilbilimsel metin çözümlemesi tekniklerini öğrenmek
  6. ÖÇ-6Metindilbilimle ilgili temel kavramları öğrenmek
  7. ÖÇ-7Almanca yazılmış dilbilimsel çalışmaları okuyabilmek ve yorumlayabilmek

Dersin içeriği

Derste, metin yapısı, metin işlevleri, metin türleri ve ayrıca dilbilimsel metin çözümlemesi detaylı bir şekilde Almanca örneklerle açıklanacaktır.

Haftalık konular

HaftaKonuÖn hazırlık / yöntem
1Einführungsveranstaltung
2Merkmale eines Textes
3Sprachlichkeit und Schriftlichkeit
4Kohäsion I
5Kohäsion II
6Kohärenz I
7Kohärenz II
8Zwischenprüfung
9Textfunktionen I
10Textfunktionen II
11Textsorten I
12Textsorten II
13Intertextualität I
14Intertextualität II
15Gemischte Übungen
16Abschlussprüfung

Kaynaklar ve materyaller

Diğer kaynaklar
- Aksan, Doğan (2009) Her Yönüyle Dil. Ana Çizgileriyle Dilbilim. TDK. - Busch, Albert / Stenschke, Oliver (2007) Germanistische Linguistik. Eine Einführung.Narr. - Glück, Helmut (2010) Metzler Lexikon Sprache. Metzler. - Graefen, Gabriele / Liedke, Martina (2012) Germanistische Sprachwissenschaft. UTB. - Vardar, Berke (1998) Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü. Multilingual.

Değerlendirme

  • Takım / Grup Çalışması 1 %10
  • Arasınav 1 %30
  • Dönem Sonu Sınavı %60

Program çıktıları ile ilişkisi

  1. PÇ-1Alanında kendine güvenen ve yetkin bilim adamı yetiştirmek: Bir konuşmaya katılabilmek için gerekli beceri ve donanımlara sahiptirler. Başkalarının ortaya koyduğu farklı bakış açılarını dikkatli ve saygılı bir biçimde dinlerler, kendi değerlendirme ve sorularını başkalarının görüşlerine ilintileyerek açık bir biçimde yaparlar. Gerektiğinde kendilerinden istenen sunum ve gösterileri hazırlar, düzenler ve gerçekleştirirler. Kendilerinden bilimsel bir çalışma ya da araştırma istendiğinde yazılı ve sözlü sunum ya da varsayımlarını ortaya koyarlar. Yazınsal söylem ve metinleri analiz etmeyi, açıklamayı ve değerlendirmeyi bilirler.
  2. PÇ-2Dilbilim ve yazın alanlarında araştırmacı formasyonu kazandırmak: Mezunlar, Batı Dilleri ve Edebiyatlarıyla ilgili kariyerlerine hazırdırlar. Dilin kullanım ve işleyiş özeliklerini, sözcük ve anlam yapılarını tanırlar. Yazınsal alanda yorum ve değerlendirmelerde bulunurlar. Yazın, felsefe, siyaset ve toplumu ilgilendiren konulara eleştirel yaklaşmayı bilirler. Eleştirel düşünmeye ve yorum yapmaya önem verirler. Empati yeteneği gelişmiş ve evrensel değerleri özümsemiş kişiler olarak, konulara farklı açılardan bakabilirler.
  3. PÇ-3Eğitimin tüm alanlarında görev alacaklar için sözlü ve yazılı öğretim formasyonu kazandırmak: Bölümden mezun olan öğrenciler, eğitim ve öğretim alanında kendilerinden istenen dilbilgisi, konuşma, yazma, dinleme, aktarma ve iletişim kurma becerilerinde gerekli bilgi ve donanıma sahip olurlar. Öğrendikleri yabancı dil ya da dilleri başkalarına öğretirken, amaçlarını, seçimlerini, uygun öğretim stratejilerini ve yöntemlerini aldıkları eğitim çerçevesinde bilirler, örneklendirme yaparlar ve konularına hâkimdirler.
  4. PÇ-4Farklı kültürleri ve yapıtlarını okuyan ve izleyen etkin okurlar yaratmak: Öğrenciler, öğrenim ve edinimleri sayesinde yorumlarını oluştururlar, düşünce ve duygularını ayrıntılarıyla yazar ve etkili konuşurlar. Yazın, dil ve imgeleme önem vererek, dil ve yazın tutkunu olurlar. Yazının, duyguların dile getirilmesinde, imgelemin eğitilmesi ve gelişmesinde ne kadar önemli olduğunun ayrımındadırlar. Estetik ve etik değerin yargılanmasında kapasitelerini geliştirirler. Temel bir hak olarak dilin insancıl amaçlara yönelik etkin kullanımına, okur ve geleceğin yazarı olarak, kültür yaşamına hazırlanmaya önem verirler. Yazını, çok kültürlülük ve farklı kültürlerin dile getirilmesi olarak algılarlar.
  5. PÇ-5İş pazarındaki rekabet gücünü artıracak özel alan diline ait dilsel becerileri kazandırmak ve gittikçe yaygınlaşan çok dilliliği desteklemek: İçinde bulunulan koşullar, ülkenin çıkarları, kültürel ve ekonomik yapısı ve dünyanın siyasi ve ekonomik seyrine uygun olarak, öğrenciler öğrenim gördükleri yabancı dilin dışında en az ikinci bir yabancı dili yetkin olacak seviyede öğrenirler. Farklı alanlardaki iş pazarına uygun donanımla mezun olurlar. Yabancı dil ya da dilleri turizm, pazarlama, bankacılık ve finans, uluslar arası ilişkiler ve iletişim gibi alanlarda kullanırlar ve gerekli terminolojiye sahiptirler.
  6. PÇ-6Öğrencinin özellikle öğrenim gördüğü alanda bilgilendirmeye, açıklamaya ve eleştiriye yönelik yazılı ve sözlü metinleri kaleme almak, hazırlamak ve sunmak: Farklı metin tipleriyle ilgili kurallara, asıl amaca, imla, gramer, sözdizim ve noktalama kurallarına, sözlü bir sunumun gerekliliklerine, uygun ve zengin bir sözcük dağarcığı ilkelerine uyarak, okuyucu ya da dinleyiciyi hoşnut bırakacak söylem ve metinleri oluşturur.
  7. PÇ-7Üst düzeyde dil ve edebiyat öğretimini gerçekleştirmek: Amaç ne olursa olsun, dil öğrenimi yapan kişi öğrendiği dil ya da dillerin dilbilgisi kurallarını, sözdizim yapılarını bilir ve bunları başkasıyla iletişim kurarken hızlı ve ustalıkla kullanır. Akıcı ve net bir biçimde aksansız konuşur. Yazınsal bilgi ve becerileri edinmiştir, bunları kendi düşünce ve amaçları doğrultusunda kendine özgü bir biçimde anlatmasını ve bunlar hakkında fikir alışverişini bilir.
  8. PÇ-8Yabancı dil ve yazın becerilerinin gerekli olduğu kamu ya da özel sektöre ait yüksek derecede sorumluluk isteyen görevler için uygun beceri ve donanımları vermek: Öğrenciler, dilin ustalıkla kullanımını, araştırma ve iletişim becerilerini, iyi bir genel kültürü, geniş ve açık bir düşünce yapısını ve eleştirel bir yargıyı gerektiren tüm iş alanlarına hazırdırlar. Tercümanlık ve çeviri yapmasını bilirler.
ÖÇ-1ÖÇ-2ÖÇ-3ÖÇ-4ÖÇ-5ÖÇ-6ÖÇ-7
PÇ-15555555
PÇ-25555555
PÇ-34444444
PÇ-44444444
PÇ-55555555
PÇ-64444444
PÇ-75555555
PÇ-85555555

AKTS iş yükü

EtkinlikSayıSüreToplam
Sunum / Seminer Hazırlama12626
Ödevler31030
Sınıf dışı ders çalışma süresi(ön çalışma, pekiştirme)16232
Ders süresi(sınav haftası dahildir: toplam ders saati)16232
Toplam iş yükü120
Toplam iş yükü / 304
Dersin AKTS kredisi4
Ders formu Yeni sekmede aç