Fen - Edebiyat Fakültesi
2018-05-14

Üniversitemizin Biyoloji Topluluğu tarafından 09 – 10 Mayıs 2018 tarihinde düzenlenen Thaleia İllüstrasyon GrubununBilimsel Bitki Ressamları Karma Sergisiyoğun katılım ile Yaşam Merkezinde gerçekleştirildi.



Üniversitemizin Biyoloji Topluluğu tarafından 09 – 10 Mayıs 2018 tarihinde düzenlenen Thaleia İllüstrasyon GrubununBilimsel Bitki Ressamları Karma Sergisiyoğun katılım ile Yaşam Merkezinde gerçekleştirildi.

 

Sergiye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz,Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Evren Cabi, çeşitli branşlardan akademisyenler ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen ilgililer ve üniversitemiz öğrencileri katıldı.

 

Açılış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Evren Cabi yaptı.

 

Üniversitemiz bünyesinde bilimsel bitki ressamlığı konusunda gerçekleştirilen ilk etkinlik olduğunu belirten Cabi, “Bilimsel bitki resmi, bitkilerin, bilimsel gerçekliğe uygun bir şekilde, suluboya, teknik kalem, renkli kalem gibi teknikler kullanılarak ayrıntılarıyla resmedilmesi olarak tanımlanabilir. Doğa ve bilimle iş birliği yapan bu sanatın ülkemizde hak ettiği şekilde tanınması, yaygınlaşması ve yeni ressamların yetişmesi oldukça önemlidir. Thaleia İllüstrasyon GrubununNadiye Gezmiş, Sema Niğdeli, Kezban Sayar ve Deniz Bozok ülkemizde yetişen çok değerli ressamlarımızdandır. Üniversitemize getirdikleri sergilerinde, bağımsız eserlerinin yanı sıra, çizer olarak görev aldıkları Resimli Türkiye Florası 2 cilt eserindeki çalışmalarınıda kapsamaktadır. Cumhurbaşkanlığımız himayesinde, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı sponsorluğunda yürütülen Resimli Türkiye Florası projesi ülkemizin en büyük projelerinden biridir. Proje kendi bir ilktir. Herkesin botanik bilgisine ulaşıp anlayabileceği bu projenin içinde olmaktan büyük gurur duyuyorum. Bu projenin 2.cildi kısa bir süre önce yayınlanmıştır. Bu eserde 53 botanikçi, 44 bitki ressamı ile 4 yılda tamamlandı. Ressamlarımızı Üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz.

 

Açılış konuşmasından sonra  Thaleia İllüstrasyon GrubuRessamlarına tesekkür belgeleri Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz tarafından takdim edildi. Yılmaz, büyük bir bitki çeşitliliğine sahip olan Türkiye'nin bu zenginliğini tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve akademik çevrelerin yanı sıra tüm toplumun faydalanacağı bir eserleri Üniversitemizde tanıtmaktan dolayı büyük onur duyuyoruz. Kampüsümüzdeki biyolojik çeşitliliği, farkındalık yaratmak amacıyla kendi eserlerini bizlerle buluşturduğu için düzenlenen sergide katkısı olan ressamlarımızı kutluyorum.

 

Serginin ikinci gününde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek sergiyi gezerek, öncelikle Türkiye'nin en önemli doğal varlıklarından olan bitki çeşitliliğini tek eserde toplamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde, Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı iş birliğiyle çalışmaları devam eden ve 30 cilt olması planlanan "Resimli Türkiye Florası Projesi’nde emeği geçen tüm bilim insanlarını ve ressamlarını tebrik ettiğini dile getirdi.